Σ¤ıνδρομο Υπερχρησ╬»ας

0
174

Μια βασικ╬« αρχ╬« του CrossFit, ε╬»ναι η αποφυγ╬« επαν╬¼ληψης του ╬»διου ασκησιολ¤îγιου και τρ¤îπου ενδυν╬¼μωσης σε καθημεριν╬« β╬¼ση,  δηλαδ╬« η αποφυγ╬« ρουτ╬»νας. Αυτ¤î δεν συν╬»σταται μ¤îνο γιατ╬» μει¤Äνει τα αποτελ╬¡σματα της προπ¤îνησης, αλλ╬¼ και για την αποφυγ╬« τραυματισμ¤Äν. Δυστυχ¤Äς ¤îμως πολλ╬¡ς φορ╬¡ς και σε αγωνιστικο¤ıς αθλητ╬¡ς,  αλλ╬¼ και σε…¤îχι προχωρημ╬¡νους CrossFitters, παρατηρο¤ıμε μ╬»α εμμον╬« σ’ ╬¡να συγκεκριμ╬¡νο ασκησιολ¤îγιο. Αυτ¤î ¤îχι μ¤îνο δεν ╬¡χει τα αν╬¼λογα αποτελ╬¡σματα,  αλλ╬¼ ελλοχε¤ıει και τον κ╬»νδυνο απ¤îκτησης συνδρ¤îμου υπερχρησ╬»ας.

Τι ορ╬»ζουμε ως υπερχρησ╬»α;
Ο ¤îρος «υπ╬¡ρχρηση» δηλ¤Äνει την υπερβολικ╬« φ¤îρτιση της λειτουργικ╬«ς κινητικ╬«ς μον╬¼δας με επαναλαμβαν¤îμενα φορτ╬»α συν╬¡πεια της οπο╬»ας ε╬»ναι η καταπ¤îνησ╬« της και η αδυναμ╬»α της να υποβαστ╬¼ζει φορτ╬»α, οπ¤îτε αρχ╬»ζουν οι πρ¤Äτες μικροβλ╬¼βες.
Παρ╬¼γοντες που διευκολ¤ıνουν την πρ¤îκληση συνδρ¤îμου υπ╬¡ρχρησης ε╬»ναι:
α) Ανατομικ╬¡ς ανωμαλ╬»ες των αθλο¤ıμενων (π.χ. ρευβ╬¼ γ¤îνατα, βλαισ╬¼ γ¤îνατα, ρευοποδ╬»α, βλαισοποδ╬»α κ.╬¼.).
β) Εξωτερικο╬» παρ╬¼γοντες, ¤îπως ακατ╬¼λληλα αθλητικ╬¼ παπο¤ıτσια, αν¤Äμαλο σκληρ¤î ╬¡δαφος, ακατ╬¼λληλο προπονητικ¤î πρ¤îγραμμα.
Πολλ╬¡ς φορ╬¡ς συνυπ╬¼ρχουν πολλο╬» παρ╬¼γοντες μαζ╬». ╬êτσι ο αθλο¤ıμε­νος ε╬»ναι ιδια╬»τερα επιρρεπ╬«ς να δημιουργ╬«σει κ╬¼ποιο σ¤ıνδρομο υπ╬¡ρχρη­σης.
Τα σ¤ıνδρομα υπ╬¡ρχρησης, αν╬¼λογα του οργ╬¼νου ╬« των οργ╬¼νων (οστ╬¼, χ¤îνδροι, σ¤ıνδεσμοι, τ╬¡νοντες κ.╬¼.) που συμμετ╬¡χουν στην κ╬¼κωση, τα δια­κρ╬»νουμε σε:
Υπερφ¤îρτιση σε οστ╬¼ και χ¤îνδρους: οστεοχονδρ╬»τιδες, χονδρομαλ╬¼κυνση επιγονατ╬»δας, οστεοαρθρ╬»τιδες, κατ╬¼γματα κ¤îπωσης.
Υπερφ¤îρτιση σε μυς, τ╬¡νοντες, συνδ╬¡σμους: σ¤ıνδρομα τμημ╬¼των, κνημια╬»ο σ¤ıνδρομο.
Υπερφ¤îρτιση σε τ╬¡νοντες, συνδ╬¡σμους: τενοντ╬»τιδες – τενοντοελυτρ╬»τιδες, τενοντοπεριοστ╬»τιδες, επικονδυλ╬»τιδες, σ¤ıνδρομο πρ¤îσκρουσης (¤Äμος κολυμβητ╬«).
Υπερφ¤îρτιση στους ορογ¤îνους θ¤ıλακες, ╬¡λυτρα, υμ╬¡νες κ.╬¼.: ορογονοθυλακ╬»τιδες, υμεν╬»τιδες
Συνοψ╬»ζοντας, θα πρ╬¡πει να κατανο╬«σουμε πως η καθημεριν╬« επαν╬¼ληψη ιδιων η παρομοιων ασκ╬«σεων,  η επαναλαμβανομ╬¡νη και μονομερ╬« ενδυν╬¼μωση συγκεκριμ╬¡νων μυ¤Äν – αρθρ¤Äσεων, μ¤îνο ωφελιμη δεν μπορε╬» να ε╬»ναι!  Σ╬»γουρα πρ╬¡πει να εστι╬¼ζουμε στις αδυναμ╬»ες μας, σ╬»γουρα για παρ╬¼δειγμα στις Ολυμπιακ╬¡ς ╬åρσεις χρειαζ¤îμαστε δυνατ╬¼ π¤îδια η κορμ¤î,  αλλ╬¼ αυτ¤î μπορε╬» να επιτευχθε╬» με τον αν╬¼λογο προγραμματισμ¤î, εναλλαγ╬« ασκ╬«σεων,  διαστημ╬¼των αν╬¼παυλας και αποθεραπε╬»ας.
╬åλλωστε CrossFit ορ╬»ζουμε τις συνεχ¤Äς εναλλασσ¤îμενες λειτουργικ╬¡ς ασκ╬«σεις και…το απροσδ¤îκητο.
Καλ╬¡ς και  ασφαλε╬»ς προπον╬«σεις.

Θαν╬¼σης Ζησιοπουλος
Head coach Aris Underground Box
CrossFit Level 1
Physical Therapist
Kick boxing trainer

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Please enter your comment!
Please enter your name here

six + nineteen =