General Concepts on Weightlifting

Πηγή:CrossFit Encyclopedia. Γράφει ο Θοδωρής Στυλιανίδης
Για να συλλάβει και να κατανοήσει την τέχνη και την επιστήμη της εκπαίδευσης των αθλητών, ένας προπονητής πρέπει να κατανοήσει ορισμένες γενικές έννοιες που θα του/της επιτρέψουν να εφαρμόσει σωστά και να πειραματιστεί με τις μεταβλητές κατάρτισης με σκοπό την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων στους αθλητές του.
Πρέπει να υπάρχει μια κατανόηση των αναπτυξιακών και των διαδικασιών ωρίμανσης του σώματος και της ψυχολογικής κατάστασης ειδικά στους αρχάριους αθλητές. Υπάρχουν οι σχετικές πτυχές της κατάρτισης που πρέπει να εφαρμοστούν στο πλαίσιο μιας ορθής κατάρτισης, εκμεταλλεύοντας σωστά τα παράθυρα της ανάπτυξης του αθλητή, προκειμένου να επιτευχθεί το πλήρες γενετικό δυναμικό του αθλητή.
Ο σχεδιασμός της εκπαίδευσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης και το γεγονός ότι οι μικρότεροι αθλητές θα ωριμάσουν σε ένα πιο γρήγορο ρυθμό από τους μεγαλύτερους αθλητές.
Οι νεότεροι αθλητές έχουν μεγαλύτερη ικανότητα αποκατάστασης, και αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του αθλητή.
Ο προπονητής θα πρέπει επίσης να κατανοήσει τη σωστή ποσότητα έμφασης που θα πρέπει να δοθεί για την εκπαίδευση, ψυχολογική ανάπτυξη, ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη διατροφή και την αποκατάσταση, σε περίπτωση που δεν δοθεί η ανάλογη έμφαση θα αποτύχει να αποδώσει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Οι πολλοί παράγοντες και συνθήκες, πρέπει να είναι ισορροπημένοι στο μυαλό του προπονητή, ενώ ο σχεδιασμός για την υλοποίηση της κατάρτισης (αν πρόκειται να υπάρξει μια αρμονική ανάπτυξη του οργανισμού), να προσδώσει ένα βέλτιστο επίπεδο απόδοσης για την αθλητική σταδιοδρομία του αθλητή.
Περιοδικά παρατηρούμε τον υπερβάλλοντα ζήλο από προπονητές που εφαρμόζουν υπερβολικά ποσά προπόνησης (ειδικά σε θέματα δύναμης) σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας αλλά και σε αρχάριους αθλητές με την ιδέα στο μυαλό ότι αυτό θα τους οδηγήσει σε πολλές διακρίσεις, ενώ στην πραγματικότητα η χρονική στιγμή είναι λάθος. Η
προπόνηση δύναμης πρέπει να εισαχθεί σε μια στιγμή όπου οι κινητικές δεξιότητες και ο αθλητικός συντονισμός έχει αναπτυχθεί, έτσι ώστε να μην ελαχιστοποιούνται, κατά συνέπεια, οι πτυχές της ανάπτυξης και το πλήρες αθλητικό δυναμικό να μην έχει επιτευχθεί.
Άλλοι μπορεί να θέλουν να ξεκινήσουν την άρση βαρών, όταν είναι στο τέλος της εφηβείας τους η με μόλις λίγους μήνες προπόνησης στην πλάτη τους και οπού δεν έχουν μυηθεί στην κατάλληλη αθλητική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια των ετών διαμόρφωσης. Πολλοί από αυτούς τους «ερωτευμένους» με την επίτευξη μιας μεγάλης σωματικής δύναμης, δεν κατανοούν ότι η σωματική δύναμη είναι μόνο ένα μέρος των αναπτυξιακών αναγκών στην άρση βαρών.
Και αυτοί με την σειρά τους θα αποτύχουν να επιτευχθεί η βέλτιστη αθλητική τους κατάσταση στην άρση βαρών.
Γραπτά και δημοσιεύσεις από τον Medvedyev έχουν θεωρηθεί ως σεβαστά κομμάτια της προπονητικής βιβλιογραφίας, και θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμεύσουν ως εγχειρίδια για όποιον επιθυμεί να αναλάβει την εκπαίδευση όπου απαιτείται για να γίνεις προπονητής στην άρσης βαρών.
Κλείνοντας θα ήθελα να κλείσω με το εξής ρητό «κάθε πράγμα στο καιρό του, και τα καλά πράγματα έρχονται σε αυτούς που περιμένουν»





Leave a Reply