Advertisement

Scott Panchik: Ο άνθρωπος που προκαλεί τον Rich Froning

ScottPanchik_Rich-froning

”Σε κάθε Workout προσπαθώ να τον νικήσω” λέει ο Scott Panchik για τον 3 φορές πρωταθλητή των CrossFit Games Rich Froning.
Πριν από το Nasty Girls V2 στα Central East Regional 2014 ο Bill Grundler προέβλεψε οτι η μάχη μεταξύ των δυο θα κρινόταν στα Pistols, αλλά στο τέλος κρίθηκε σε ένα Push Press.
Μετά από 3 γύρους Froning και Panchik απείχαν μόλις μερικές επαναλήψεις. Ο Froning ήταν ταχύτερος στα Pistols αλλά ο Panchik κάλυπτε τη διαφορά στα Hang Power Cleans. Στοn τελευταίο γύρο οι δυο άνδρες βρέθηκαν στο σημείο για 10 hang power cleans. O Panchik πλησίασε τον Froning αλλά έχασε για μόλις 1 δευτερόλεπτο.
Ενώ ο Panchik έριξε τη μπάρα στο έδαφος και πήδηξε πάνω ενώ αυτή ταλαντεύοταν, ο Froning έκανε ένα Push Press πέαρασε κάτω από αυτή και πάτησε στο χαλάκι ένα δευτερόλεπτο πριν από τον Panchik.
”Γι αυτό είναι ο πρωταθλητής” είπε γελώντας ο Panchik και συνέχισε ”Μόνο ο Rich θα σκεφτόταν να την πετάξει πάνω από το κεφάλι του.”
Ο Froning κέρδισε τα Regional όπως αναμενόταν αλλά φαινόταν καθαρά οτι είχε απέναντί του έναν σοβαρό αντίπαλο που τον προκάλεσε. Ο Panchik ανάγκαζε τον Froning να πάει ταχύτερα από όσο θα ήθελε και κατ’ επανάληψη ανάγκασε τους κριτές να επιλέξουν τον νικητή σε κλάσματα του δευτερολέπτου.
”Είναι πάντα καλό συναίσθημα να τον βλέπεις δίπλα σου, δείχνει οτι κάνεις κάτι πολύ σωστά”.
Ο Panchik έχει βρεθεί 2 φορές κοντά στον Froning. Η πρώτη ήταν στο ντεπουτο του στο Carson το 2012 όπου τερμάτισε 4ος ενώ 4ος τερμάτισε και την περσινή χρονιά στα CrossFit Games.
Ο Panchik έχει ένα ρεκορ απέναντι στον Froning, έχει κερδίσει 5 από τα 15 βαθμολογημένα Event στα Reebok CrossFit Games 2012 αλλά δεν έχει κερδίσει στο Overall Leaderbord ποτέ.
Πέρυσι ο Panchik απέτυχε σε 2 Events (Burden Run-Naughty Nancy) τερματίζοντας στη 3οη θέση ενώ ο Froning τερμάτισε στην 30η θέση μόλις μια φορά (The Pool Event).

ScottPanchik_Rich-froning3
”Τα περιθώρια λάθους είναι πολύ μικρά, και αν θελήσεις να βρεθείς στο βάθρο θα πρέπει να έχεις ένα τέλειο Σαββατοκύριακο” λέει ο Panchik.
Λόγω της κακής απόδοσης στα Event Burden Run και Naughty Nancy ο Panchik δούλεψε την τεχνική του στο τρέξιμο με τη βοήθεια της κοπέλας του Christin Handley που είναι προπονήτρια στο John Carroll University.
”Έπρεπε να αλλάξω μερικά πράγματα, την τοποθέτηση του κεφαλιού μου, να χαλαρώνω τα χέρια μου, την επιμήκυνση του διασκελισμού μου. Δεν ήμουν τόσο αποτελεσματικός όσο μπορούσα να είμαι”.
Άρχισε να προπονείται περισσότερο όπως ο Froning. Από τότε που άνοιξε το δικό του Box (CrossFit Mentality) τον περασμένο Οκτώβριο άρχισε να εκτελεί σταθερά περισσότερα προγράμματα την ημέρα.
”Τώρα που έχω το δικό μου γυμναστήριο είναι πολύ βολικό για εμένα να δουλεύω περισσότερο. Είναι όμορφο να έχω οτι χρειάζομαι εκεί μέσα”
Προπονείται έχοντας έναν στόχο στο μυαλό του: ”Θέλω να κερδίσω, είναι τόσο απλό, κουράστηκα να βρίσκομαι στη 4η θέση”.
Η σεζόν ξεκίνησε όντας 4ος στα Games. Στη συνέχεια όμως ο Panchik κατετάγη 2ος στα Open στη Περιφέρεια του Central East και 2ος στα Regional πίσω από το Froning.
Στα Regionals η διαφορά στην κατάταξη τους δεν ξεπέρασε ποτέ τις τρεις θέσεις. Στο hang squat snatch ο Froning κατετάγη 1ος και ο Panchik 3ος, στο hand stand walk 1ος και 2ος, στο Nasty Girls V2 1ος και 2ος, στο Event με τα strict hspu, front squat και burpees αναδείχθηκαν ισόπαλοι,στο legless rope climb 2ος και 4ος, στο 50s 1ος και 2ος και στο τελευταίο event pull-ups-overhead squat 3ος και 6ος αντίστοιχα.
Στο τέλος ο Froning είχε 10 βαθμούς ποινής και ο Panchik 20.
Μετά την κατάκτηση της 3ης θέσης στο hang squat snatch με επίδοση 275 Lb και της 2ης στο handstand Walk με επίδοση 290 Foot ο Panchik είπε ”Ήθελα να βεβαιωθώ οτι άφησα στον εαυτό μου αρκετό χρόνο να ξεκουραστεί και να νιώσω καλα. Υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στα Regionals απ’ότι στα Games. Στα Games δεν έχεις τίποτα να χάσεις, στα Regional έχεις πολλά να σκεφτείς.”
Μετά το Nasty Girls V2 είπε: ”Ήξερα τι ήμουν ικανός να κάνω, ήθελα να είμαι καθόλη τη διάρκεια του Event όσο το δυνατόν πιο κοντά και να επιταχύνω στο τέλος”
Μετά το τέλος της πρώτης ημέρας ο Panchik ήταν 2ος με 7 βαθμούς και ο Froning 1ος με 3. Μετά την ήττα για μόλις 1 δευτερόλεπτο στο 3ο Event ο Panchik λαχταρούσε όσο τίποτε άλλο τη νίκη στο 4ο.

ScottPanchik_Rich-froning2

”Ήξερα οτι αδυναμία μου στο event αυτό ήταν τα Strict HSPU, ίσως να έπρεπε να κινηθώ λίγο πιο γρήγορα στα burpees αλλά δεν ήθελα και να επιβαρύνω περισσότερο τους ώμους μου”.
Καθώς έμπαιναν στον γύρο των 6 επαναλήψεων ο Panchik σπρίνταρε ενώ ο Froning πήγε με τζοκινγκ.
”Ήθελα να τον κερδίσω, ένιωθα οτι είχα ακόμη αποθέματα και έτσι αποφάσισα να κάνω ένα σπριντ ως την μπάρα και να προσπαθήσω να κερδίσω τον Rich”.
Επιταχύνοντας στα Front Squats ο Panchik έφερε τον εαυτό του να πηγαίνει Rep for Rep με τον Froning και στο τέλος να τερματίζουν μαζί σε χρόνο 9’41”.
”Το ήξερα, το ένιωσα, όταν πήδηξα πάνω στο χαλάκι στο τέλος ήξερα οτι είναι ισόπαλο το σκορ. Δεν υπήρχε καμία διαφορά στο αποτέλεσμα είτε έβγαινα πρωτος είτε δεύτερος, όμως για αυτό ανταγωνίζομαι για στιγμές σαν και αυτή. Είναι το καλύτερο συναίσθημα στο κόσμο να μάχεσαι για τη νίκη και τη πρώτη θέση μέχρι και τη τελευταία στιγμή.”
Αφού τερμάτισε 4ος στο Event 5 είχε συνολικά 12 βαθμούς ποινής ενώ ο Froning 6. Αλλά ακόμη και εκείνη τη στιγμή πίστευε ακόμη στη νίκη. ”Στο δικό μου μυαλό η πρώτη θέση είναι στα χέρια του καθενός, σε καμία στιγμή δεν ένιωσα οτι είμαι έξω από τη διεκδίκηση.”
Μετά την 2η και 6η θέση στα δυο τελευταία Event κατέλαβε την 2η συνολικά θέση στη κατάταξη αλλά δεν αποθαρρύνθηκε.
”Μπορείς να πάρεις πολλά από τις στιγμές εκείνες και να τα χρησιμοποιήσεις στις προπονήσεις σου όταν δεν ανταγωνίζεσαι”. Για να αναπαράγει την ατμόσφαιρα που επικρατεί στους αγώνες προπονείται με τα 18χρονα δίδυμα αδέλφια του καθημερινά.
”Το να προπονούμαι με αυτά τα νεότερα παιδιά ανεβάζει το επίπεδο της ενέργειας μου, είναι εξαιρετικοί συναθλητές.”
Με τα αδέλφια του διαδάσκουν τα περισσότερα μαθήματα στο CrossFit Mentality, έτσι ο Panchik είναι ελεύθερος να προπονείται 3 φορές την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα. Δουλεύει στο κωπηλατικό εργόμετρο, κάνει τρεξίμο αποστάσεων ενώ κάνει και διαλλειματικές προπονήσεις με Airrdyne και κολύμπι στη παραλία.
”Δεν είναι μυστικό, είναι απλά CrossFit, Constantly Varied”
Απομένουν μόλις λίγες ημέρες για να συναντηθούν και πάλι Panchik και Froning. Και ενώ όλοι πιστεύουν οτι θα παλέψει για την δεύτερη θέση, το μάτι του Panchik κοιτάει στη 1η θέση του βάθρου.
”Στόχος μου να τερματίσω στη 1η θέση, δεν έχω σταματήσει να το σκέφτομαι, θα συνεχίσω μέχρις ώτου το κατακτήσω.”

Πηγή: games.crossfit.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>